[Recension] “Special Kiss” av Naniwa Danshi (なにわ男子) 


Som en varm vind i vintermörket släpper Naniwa Danshi sin “Special Kiss” musikvideo, huvudlåten för deras 4:e singel med samma namn, och landar i hyllorna den 8:e mars, 2023. Låten är titelmelodin för filmen “Nanoni, Chigira-kun ga Amasugiru” ( なのに、千輝くんが甘すぎる。; And Yet, You Are Sweet), som medlemmen Kyohei Takahashi spelar huvudrollen i.

“Vi är alla så nöjda med hur ‘Special Kiss’ blev till slut! Att få dela en ny singel med våra fans är en anledning i sig att fira, inte nog med det så är denna titelmelodin till min första solo huvudrollsfilm “And Yet, You Are So Sweet.

Min karaktär i filmen är en gymnasieelev så han är lite yngre än vad jag är egentligen. Åldersskillnaden är vad som får mig att uppskatta vad han genomgår för att förstå spänningen och bitterheten i hur man listar ut vad kärlek är. Det är vad huvudtemat för ‘Special Kiss’ är också och det var super roligt att se hur de andra grabbarna tolkade det i sina solo delar i musikvideon!

I alla fall, så länge våra fans gillar den så är det vad som räknas!”

Uttalande av Kyohei Takahashi

Naniwa Danshi (なにわ男子) är ännu ett pojkband från Johnny & Associates med sju stycken medlemmar från främst Kansai regionen i Japan. “Naniwa” i namnet refererar till det gamla namnet för Osaka, och “Danshi” betyder “pojke/pojkar”.

Gruppen annonserade sin officiella debut den 28 juli, 2021, via skivmärket J Storm. Deras debut singel “UBU LOVE” (初心LOVE; Beginner’s LOVE) användes som en av titelmelodierna för dramat “Kieta Hatsukoi” (消えた初恋; My Love Mix-Up!) där en av medlemmarna, Shunsuke Michieda, spelar en av huvudrollerna.

Special Kiss är en hoppfull låt fylld med kärlek, perfekt inför Alla Hjärtans Dag, och värmer lyssnarna med längtan, lite som en kopp varm choklad framför brasan. En väldigt modern, ungdomlig och lättillgänglig Jpop melodi, även för de ovana lyssnarna.

Medan verserna och bryggan bjuder på lite smått och gott från var och en av medlemmarna, så levererar refrängerna med hela gruppen. Musikvideon ger oss fräscha vyer av både en mysigt hem och en varm semesterort, vilket för oss i Sverige kanske känns lite fel årstid men det bygger på känslan av vilja spendera sin tid med den man håller kär. Oavsett om det är hemma i lugn och ro eller skapa minnen tillsammans på en resa.

Naniwa Danshi i sina vita kostymer med buketter av blommor i deras respektive medlemsfärger ger en prydlig front och känslan av att ge ett bra intryck för den man är intresserad av. I kontrast till de mer vardagliga kläderna som ger oss en bild av unga pojkar som helt enkelt roar sig och njuter av sin ungdom, vilket är en familjär känsla för många.

Special Kiss representerar den klassiska idol JPopen väldigt väl – varm, mysig och folkkär, med inslag av modernare tekniker som animationer och overlays som komplement till videon. De fyller en funktion för att stärka budskapet i videon.

Vad som står ut mest med Special Kiss är den naturliga balansen mellan musiken och videon. Oavsett om du endast lyssnar på låten eller ser musikvideon så levereras samma känsla – den hoppfulla längtan efter sin älskade.

Låten kommer förmodligen att vara en hit bland karaoke älskarna då den är lätt att sjunga med i och inte heller särskilt utmanande. Det är inte heller omöjligt att den dyker upp och trendar på TikTok.

Naniwa Danshi bevisar än en gång att japanska pojkidoler hänger med i de moderna svängarna inom branschen men samtidigt håller sig tydliga vart de kommer ifrån och representerar – Johnny’s. Det är onekligen ett verk av Johnny’s artister med de extravaganta kostymerna och artisterna ger musiken och videon ett tydligt ansikte att följa och stödja.


Kommentarer från svenska lyssnare:

Arrangemanget i sig är stort med mycket stråk och piano, men lyckas ändå förbli stämmig, okomplicerad i sitt upplägg och därmed lättillgängligt för alla lyssnare. Det händer allt möjligt i dynamiken utan att det blir svårt att hänga med. Den här typen av låtskrivande är ett konstverk, oavsett om man gillar resultatet eller inte.

Precis som deras debutsingel UBU LOVE framkallar Naniwa Danshis nya låt Special Kiss samma känsla av en oskuldsfull kärlekshistoria. Det som skiljer de två låtarna åt är att medlemmarna i den här låten får mer utrymme att visa upp sina sångfärdigheter och hur de utvecklats sedan deras debut. De har för varje ny singel lyckats visa nya sidor av sig själva och Special Kiss är inget undantag. Jag ser fram emot vad mer hi kommer att få se från Naniwa Danshi i framtiden.

Det bästa sättet att beskriva låten är nog mysig och musikvideon stärker den känslan genom att ha en sötare inriktning (eller så är det bara jag som råkar ha en mysig stämning och dricka te samtidigt). Det känns som att de har försökt visa upp lite för mycket av allt de har spelat in, men tror det mest beror på att det är en kortare version. Ger den 9/10 för nu, får se om det ändras när jag hört fulla versionen.

Den låter och känns nostalgisk men samtidigt fräsch. Helt enkelt en mysig låt och MV som jag verkligen gillar! Deras röster är underbara och tar mig tillbaka till när jag var yngre.

Kommentera gärna med era åsikter!


Följ Naniwa Danshi (なにわ男子) för mer
Instagram https://www.instagram.com/naniwadanshi728official/
YouTube C/ @naniwadanshi
Tik Tok http://tiktok.com/@naniwadanshi_jstorm
Twitter https://twitter.com/naniwadanshi_js
J Storm Official Website https://www.j-storm.co.jp/s/js/artist/J0011
Mer om singeln här (Engelska): https://www.j-storm.co.jp/s/js/discography/JACA-6048?wovn=en&ima=0000