AKB48 – Idols You Can Meet?

This article is an exclusive Swedish language edition explaining the AKB48 phenomena to Swedish SJPA members.

Denna artikel syftar till att ge lite mer kött på benen kring fenomenet AKB48. Sluta dock att läsa nu och leta upp alla textade avsnitt av showen AKBINGO!. Börja med avsnitt 1. Några månader senare när du är kontaktbar igen så kommer du att ställa dig frågor som; Är detta verkligen en popgrupp? Är de inte i själva verket ett gäng 150 cm långa komiker som helt o-ironiskt bär puttenuttiga kjolar ända upp i 25 års åldern?

AKB48 har ett rykte om sig att syssla med tuggummipop, dålig sång och dans i grupp. Ja, en del låtar är dåliga, men det mesta håller faktiskt hög kvalitet. Om du lyssnar på musiken så är den tillhörande videon oftast ett viktigt komplement. Det som förvirrar den oinitierade är att AKB avsiktligt är en paketlösning med sång, dans, komedi, yta, djup och hundratals medlemmar med olika personligheter. Det är summan av alla ingredienser som gör AKB så tilltalande. När du har blivit lite varm i kläderna, ge dig på AKB dokumentärerna. Du får se det verkligt hårda arbete som ligger bakom medlemmarnas väg till toppen, eller botten. Vid det här laget inser du nog att alla dina favoriter från tidiga AKBINGO! redan har slutat. Oroa dig dock inte, personalförsörjningen är god, nästan för bra. Det finns mängder av nya värdiga medlemmar att följa. Du glömmer dock aldrig legenderna Acchan, Yuko, Mayuyu, Takamina och ett 30-tal andra.

AKB har så många medlemmar att det är svårt att synas i mängden. Även om du har allt; utseende, personlighet, bra sångröst etc. så är det ingen garanti för framgång. Om du lyckas som medlem blir du miljonär och rikskänd. Om du misslyckas får du äta nudlar på ett billigt studentboende och slita hårt på teatershowerna – längst bak. Lite otippat blev dagens Soukantoku (General Manager) Mion Mukaichi populär när hon, som okänd i ett avsnitt av AKBINGO!, åt en skål med nudlar på ett särdeles sött vis. Hon blev uppmärksammad över en natt. Hon hade redan utseendet, artisteriet och arbetsetiken, men hon saknade den stora följarskaran. I slutänden var det slurpandet av nudlar som avgjorde det hela och det visar hur slumpen kan spela in. Slumpen är dock inte allt. Minami “Takamina” Takahashi, tidigare Soukantoku, myntade (det idag kanske slitna) uttrycket “hard work pays off”, och det rådet har visat sig stämma gång på gång i AKB. En kritik mot AKB är att de skulle vara anti-feministiska. Jag skulle vilja påstå att det är precis tvärtom. Gräver man lite djupare så ser man oftast väldigt starka kvinnliga förebilder. Kom ihåg att det ofta är starka personligheter som blir medlemmar. Undantag finns givetvis, det är trots allt det konservativa Japan vi talar om.

Idolgruppen AKB48 bildades 2005 av musik- och idol producenten Yasushi “Aki-P” Akimoto, där “P” syftar på producent. Hans idé är “idols you can meet”. En del i konceptet är dagliga framträdanden på en egen teaterscen i Akihabara och på flera andra ställen. En viktig del är “handshake meetings” där fansen under en kort stund kan träffa idolerna och bokstavligt talat skaka hand med dem. Fansen kan heja på medlemmar som är söta och bra artister. Medlemmar som saknar dessa egenskaper kan dock istället vara charmiga eller roliga. Man följer även sin favoritmedlems utveckling. J-pop skiljer sig från K-pop i det avseendet, även om det är en förenkling, att J-pop artisten inte behöver vara fulländad från början. Som medlem får du dock inte vänta för länge med att blomma ut. Det finns ett spann på några år som du anses vara “fresh” och måste passa på.

Under gruppens mest framgångsrika år runt 2012, kallad “The Golden Era”, såldes miljontals skivor. Medlemmarna anlitades flitigt i reklam och TV sändningar. Konserter hölls på stora arenor som Tokyo Dome. En anledning till den framgångsrika skivförsäljningen var att det i vissa skivomslag fanns en kod för att en gång om året rösta fram just din favorit (oshi) i något som kan liknas vid en popularitetstävling – Senbatsu Sousenkyou (SSK). En skiva gav en röst, men det fanns inga begränsningar för hur många skivor du kunde köpa. Flera varianter av skivorna ges också ut samtidigt vilket gör att fansen köper dem som samlarobjekt. 2019 hölls ingen SSK och skälet till detta gavs aldrig. En del spekulerar att det var dags för en paus i och med en del skandaler som hände (se NGT48) och kanske var det av politiska skäl inför Olympiska Spelen.

Även om AKB48 har haft en omfattande närvaro i media är det tre saker som har gjort att gruppen särskilt sig från konkurrenter; 1. Idols you can meet konceptet. 2. Senbatsu Sousenkyo. 3. Antalet medlemmar. Gruppen består idag av nästan 400 medlemmar i Japan och lika många utomlands om man räknar alla systergrupper.

Plötsligt försvann 1 och 2; “idols you can meet” konceptet avsomnade i och med corona-krisen och skivförsäljningen sjönk när SSK försvann. 3; Hur kan man betala löner åt hundratals medlemmar? Det gjordes halvhjärtade försök att använda sig av online verktyg men det var för lite, för ostrukturerat och för sent. AKB provar YouTube och man låter medlemmarna uppträda och skicka virtuella handskakningar hemifrån via webbkameror. Inget av detta är dock speciellt interaktivt eller speciellt “idols you can meet”. Ett verktyg, som till nöds kan kallas interaktivt, är Showroom, en envägs videopresentation där fansen skriver i en live-chatt och idolen pratar framför webbkameran, men det är fortfarande inte ett möte IRL. AKB har varit en långlivad produkt, men frågan är om ens online-event kan rädda gruppen. Det kommer ju ändå aldrig att bli “idols you can meet” IRL i dagens läge (skrivet i juni 2020). Minskande popularitet/intäkter och höga utgifter, skandaler, Aki-P trappar ner, långköraren TV showen AKBINGO! lades ned! AKB48 caféet i Akihabara stängdes. Just nu ser det inte ljust ut, men förhoppningsvis kan seglivade AKB ta sig igenom krisen.

AKB48 är i högsta grad en etablerad idol-grupp inom “idols you can meet” konceptet, men idag finns det ett stort antal s.k. alt-idol grupper som använder sig av samma koncept. Alt-idol grupperna har också visat sig vara mer snabbfotade när det kommer till att anpassa sig till online-event.

Finns det då någon anledning att följa en grupp vars storhetstid till synes verkar ligga i historien? Jag har inte gett upp hoppet än. Om AKB återgår till rötterna och glesar ut lite i leden så kanske allt ordnar sig. Glesa ut i leden låter hemskt, men som det ser ut idag så är det bara 10% av medlemmarna som är aktiva i projekt och får exponering i media. Resten av medlemmarna får slita i det tysta med dålig lön trots att många av dem är extrema talanger. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Använd de talanger som redan finns.

Kom ihåg att en praktikantplats som Kenkyusei i AKB fås i hård konkurrens. Din chans ligger någonstans runt en på tusen sökande. Du ska sedan tävla med medlemmarna om mediaexponering och håller du inte måttet kommer din praktikplats inte att övergå i en fast anställning. Du kan glömma en pojkvän. Även om Aki-P förnekar att det skulle finnas ett s.k. “love ban” så är den vanligaste orsaken till att en medlem ofrivilligt slutar just en skandalbild i skvallertidningen Shukan Bunshun. Under alla omständigheter så är det bra för medlemmens karriär att undvika pojkvänner. Att ha en flickvän talas det inte heller högt om, och även om det förekommer så är det inte en karriär-dödare. Håll även din vikt. En idol i Japan ska vara pinnsmal. En normalviktig person i Sverige är överviktig i Japan. Det är givetvis ytligt tänkande, men det anses oprofessionellt att vara allt annat än smal.

Nu låter det som att ingen borde söka sig till AKB. Alla svårigheter till trots är det faktiskt så att du kommer att få en fantastisk möjlighet att bli en känd artist om allt går i lås. Tur, skicklighet, personlighet, talang, timing och uthållighet. Allt spelar in, men AKB48 är en fantastisk genväg in i artistlivet.

AKB48 på YouTube: https://www.youtube.com/user/AKB48
AKBINGO!: https://youtu.be/CYGvfXEfRvI
AKB48 – Heavy Rotation Live: https://youtu.be/T_7-28se7fY
AKB48 – Maybe: https://youtu.be/qJ-Drv9tVjI

AKB48