10 frågor till SAI

Sai är vokalist i punkbandet Ms.Machine och har sedan 2019 släppt soloprojekt under namnet SAI. 2021 blev bandet omskrivet i Japan Times och deras debutalbum Ms.Machine kallades för ett av årets bästa. Efter en lyckad crowdfunding befinner sig Sai nu på soloturné i Europa. Hon har nyligen landat i Stockholm där hon ska ha livespelning den 1 juli på Patricia i Stockholm. Strax innan hennes avresa träffades vi på en izakaya i Tokyo för några snabba frågor. 

Tidigare i år släppte du skivan 水中庭園 (Suichuteien: Undervattenspark). Hur skulle du beskriva din nya skiva?

Jag skrev texterna till skivan förra året. Vissa av låtarna spelade jag in redan 2020, under mitten av Covid-pandemin. Mycket har hänt sedan dess. Corona var en tuff tid bland annat för att det var omöjligt att resa någonstans. Jag skulle säga att jag är mycket gladare nu än när jag skrev låtarna för ett eller tre år sedan. 

Du är ju med i ett band också, utöver dina soloprojekt. Hur skulle du förklara dina låtar för någon som aldrig lyssnat på er förut?

Genren vi spelar kallas för poetry rap. Innehållet i mina texter handlar ofta om reflektioner och konfrontationer med mig själv.

Vilken låt skulle du rekommendera för nya lyssnare?

Från mitt soloprojekt skulle jag rekommendera Hirokou/広高. Jag släppte en musikvideo till den låten i maj så jag tror att den är lätt att hitta och lyssna på. Av Ms.Machines låtar rekommenderar jag Girls don’t cry, too. Den finns på YouTube.

Hirokou
Girls don’t cry, too

När började du med musik?

Jag var med i musikklubben på min skola när jag gick på gymnasiet och spenderade mycket tid där. 

Vad var det som fick dig att vilja börja med musik?

Första gången var när jag gick i mellanstadiet och först började lära mig om musik. När jag var 20 år reste jag till Storbritannien. Där såg jag ett band bestående helt av tjejer som heter Savages. Istället för söta var de coola. Efter att ha sett dem ville jag också skapa ett band med bara tjejer. 

Från dina låttexter och sociala medier förstår man ganska snabbt att du har ett intresse för Sverige och Skandinavien. Vad är det som drar dig? 

Jag har tänkt mycket på det på senaste tiden. Japaner som är intresserade av andra länder brukar ofta tycka om Storbritannien, USA eller Tyskland. Norden är inte lika välkänt. Jag gillar svenska, både språkets ljud och alfabetet tycker jag är gulligt. 

Hur blev du intresserad för Norden?

För länge sedan brukade jag ofta gå till musikaffären BIG LOVE i Harajuku. Det danska bandet ICEAGE spelade där och jag hade också möjligheten att intervjua dem när jag arbetade på musikbaren Spincoaster. Mina vänner var väldigt intresserade av danska band och den danska musikscenen på den tiden men jag visste inte mycket om Danmark eller de närliggande länderna. Efter det började jag läsa på. När jag lyssnade på de olika skandinaviska språken tyckte jag att svenska var det gulligaste. Jag vill lära mig svenska. 

Har du några favoritartister från Sverige?

Silvana Imam! Hennes låt Vikken då tycker jag mycket om. Punkbandet Viagra Boys är också bra. Jag gillar även skandinaviska designers som Marimekko. 

Har du några planer för din vistelse i Sverige?

Jag tänker åka till Dalarna för att fira midsommar, gå på Klubb Död i Stockholm och besöka Norbergfestivalen. Malmö och Göteborg vill jag också till! 

Har du något du skulle vilja säga till SJPAs medlemmar?

Jag har bara ett uppträdande planerat under min tid i Sverige. Om det finns något galleri eller annat roligt event skulle jag gärna vara med och spela där! Det skulle vara kul att ha ännu fler spelningar i Sverige. Ibland modellar jag så också det skulle vara kul att arbeta med konststudenter.

Tagged