När man går på en musikal eller dylikt i väst så går man oftast inte för att man är ett stort fan av en av de som medverkar i musikalen. Man går istället kanske för musiken, sången, teatern eller för självaste kulturupplevelsen med en spektakulär orkester, scendekorationer och produktion. I Japan däremot, framförallt för musikaler producerade av det så tidigare kallade Johnny’s, så är det talangerna som står på scen som är anledningen till varför man flockar till teatern.
Med kikare i högsta hugg håller man koll på just sin egna favorit, sin oshi, för att iaktta allt de gör och för att fånga alla ansiktsuttryck. Det kan därför vara lite svårt att veta vart man ska kolla ibland då alla på scen alltid verkar vara upptagna med att göra något. Någon kollar upp i ett hörn, någon pratar tyst med en annan, medan showens huvudroller spelar ut sin scen. Det är inte en lugn stund överhuvudtaget.

Bishonen är en grupp på sex medlemmar, Taisho Iwasaki, Ryuga Sato, Yuto Nasu, Hidaka Ukisho, Naoki Fujii och Issei Kanasashi, som bildades 2016. I nuläget är de aktiva på YouTube där de laddar upp en video varje lördag som ger hela världen chansen att charmas av de unga pojkarna! Tidigare i år höll de sin egen arena turné We are Bishonen ~Let’s sing it~ där de bland annat uppträdde med sina original låtar men mer nyligen var de secret guest på Tokyo Girls Collection 2023 AUTUMN/WINTER. Bishonen skiner på scenen med sin fräscha och ungdomliga närvaro och omfamnar sitt namn, Bishonen (lit. “vacker pojke”), med bravur.
SHONENTACHI har varit en älskad produktion sedan dess debut 1969 och har med åren utvecklats med olika adaptationer. Genom åren har flera olika grupper från agenturen har fått möjlighet att axlar rollen som huvudakt och tidigare deltog Bishonen tillsammans med HiHi Jets i 2021 års upplaga men i år står de själva i rampljuset.
Genrepet för SHONENTACHI 2023: Through the Darkness hölls den 4 oktober och för Bishonen var detta en dag att minnas i sin karriär då detta är deras första show som oberoende huvudakt (med diverse support från övriga medverkande Juniors). Snow Mans Iwamoto Hikaru är årets adaptions regissör och lovar en ny synvinkel på showen samtidigt som den bibehåller pojkarnas ungdomliga energi.
Berättelsen utforskar de strider, konflikter och vänskaper som uppstår från pojkarnas ungdom, skildrade genom sång och dans. I den här versionen introduceras ändringar i karaktärerna och regi samtidigt som den bevarar berättelsens kärna.
SHONENTACHI tar oss igenom en berättelse om en grupp tonåringar i ett ungdomsfängelse som domineras av en egoistisk galning vars främsta mål är att se till att dessa pojkar förlorar varje smula hopp de har.
Berättelsen utspelar sig i en obestämd nutid/framtid efter att ett krig utplånat en stor del av Japans befolkning. De som lyckats överleva måste lära sig att leva igen. Det är en mörk och dyster tid för alla men särskilt för pojkarna i ungdomsfängelset som SHONENTACHI handlar om. Med ilska som sin drivande känsla bland stormen av allt som pågår omkring verkar det som att slåss med varandra är det enda som de tycks njuta av. Till slut inser de dock att de alla är på samma sida och förenar sig för att bryta sig ut från fängelset.
Scenografin och rekvisitan är inte lika imponerande jämfört med större Broadway-produktioner men med projektioner i bakgrunden, på rekvisitan och på en skärm framför scenen lyckas de framföra berättelsen om SHONENTACHI. En bit in i den första akten börjar man förstå varför rekvisitan är minimal jämfört med produktioner i väst. Den röjs ofta bort för att göra plats åt koreograferade danser, akrobatik och stora slagsmål med stunts. Dessa talanger är kända för att inte endast vara “idoler” som kan sjunga och dansa utan de är även från grunden utbildade och tränade i akrobatik, teater och stunt. Allt för att bli en allt-i-allo som passar individens eller gruppens ambitioner som de strävar efter att bli som idol.

Att delta i en musikal, eller stage play, är oftast en början för många numera välkända talanger och grupper inom agenturen. Detta värmer den nya generationen upp för hur det är att stå på scen och delta i större produktioner som just SHONENTACHI, för att steg för steg bygga upp sin karriär och klättra i popularitet. Fler skillnader mellan teater i väst och i Japan är exempelvis att skådespeleriet är annorlunda. Det är oftast mer överdrivet jämfört med teater eller musikaler i väst. De som är familjära med hur karaktärer låter i anime eller i japanska dramas kanske känner igen detta.
I den andra akten har de tagit fram mer rekvisita på scen i form av LED och det är inte förrän efter självaste teaterframträdandet är slut som man inser varför det inte användes från första början. Efter eftertexterna bjuds publiken nämligen på en konsert i typisk stil av vad pojkarna brukar erbjuda vanligtvis med ett flertal präktiga glittriga kostymer med ombyten. Det är en stor kontrast från de två fängelseuniformerna och vardagskläderna de använde sig av under musikalen. Scenens rörande plattformar används för första gången och Bishonen tillsammans med medverkande juniorer framför sina låtar och intränade dansuppträdanden. Hela musikalen kändes som det var en förakt för denna konsertproduktion och överraskade en verkligen positivt.
En sak är säker: kulturen och förväntningarna kring musikaler och teater i Japan involverande dessa idoler är verkligen annorlunda från musikaler som man är vana vid att se i väst och en upplevelse som rekommenderas starkt för de som är intresserade.
Följ Bishonen här för att hålla er uppdaterade!
YouTube | Instagram | TikTok | X | Officiell hemsida